RRSPORT.CO.UK

    Forum   Gallery   Shop   Sponsors
Home > In Car Electronics > Centre display going blank whilst driving
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
 
Silverstone



Member Since: 04 Sep 2014
Location: Towcester
Posts: 25

United Kingdom 2012 Range Rover Sport Supercharged HSE Baltic Blue
Centre display going blank whilst driving

A couple of times in the last couple of weeks the centre display has gone blank whilst driving my 2013 MY L320 HSE. The rest of the features still work - radio, phone etc just a blank centre display scene.

Turn ignition off and straight on doesn't fix it. However, leave turned off for say 15 minutes all is fine when you next start up. Any suggestions what might cause this intermittent problem?

Thank you in advance

S There is no replacement for displacement - W O Bentley

MY2013 5.0 Supercharged HSE L320

Post #583797 Wed Jul 10 2019 11:18pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Duc750



Member Since: 27 Mar 2019
Location: Northampton
Posts: 72

United Kingdom 

our 13 MY has done exactly the same thing a couple of times - I'm none the wiser either as to how to fix I had some limp wristed crappy excuse about slow boot times on the screen but its clearly not that 2012 SDV6 HSE (technically its hers)
2000 D2 TD5 - definitely mine
Metalian Camper trailer for adventures

Post #583809 Thu Jul 11 2019 9:22am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Silverstone



Member Since: 04 Sep 2014
Location: Towcester
Posts: 25

United Kingdom 2012 Range Rover Sport Supercharged HSE Baltic Blue

Thanks Duc - by the way - do you know any good local specialists for this type of Land Rover electronics work as I see you are in Northants too? There is no replacement for displacement - W O Bentley

MY2013 5.0 Supercharged HSE L320

Post #583811 Thu Jul 11 2019 9:47am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Duc750



Member Since: 27 Mar 2019
Location: Northampton
Posts: 72

United Kingdom 

Loughren Brothers in Towcester for general stuff come highly recommended. Our local Landrover electrics guru is a chap called Alan Thrower - ALT Automotive. I'm also lead to believe that Bodsy who is the electrics guru of the Disco 3/4 forum has been known to make visits to Northampton in the past 2012 SDV6 HSE (technically its hers)
2000 D2 TD5 - definitely mine
Metalian Camper trailer for adventures

Post #583820 Thu Jul 11 2019 2:38pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Silverstone



Member Since: 04 Sep 2014
Location: Towcester
Posts: 25

United Kingdom 2012 Range Rover Sport Supercharged HSE Baltic Blue

Thank you for the tip on ALT Automotive. If the unit keeps powering down I'll give Alan a call as he's only 15 miles away.

Loughran Brothers are at the end of the road that leads to my office - so I pass them at least twice a day. Thought they were more mechanical than electrics but I suppose I could drop in and ask..... There is no replacement for displacement - W O Bentley

MY2013 5.0 Supercharged HSE L320

Post #583837 Thu Jul 11 2019 8:12pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Eaters



Member Since: 11 Apr 2016
Location: East Sussex
Posts: 1016

United Kingdom 2008 Range Rover Sport TDV8 HSE Zermatt Silver

If it helps, I have an intermittent fault with the display on my 2008 RRS. Just occasionally, on starting, instead of the normal display I get crazy lines like an old out of tune TV. Turning off and restarting does not help, but next time I start up in the course of a normal day's activity, its all back working OK! And, yes even with the crazy display, I still have radio, CD etc functions - just can't see 4x4 display or sat nav.
As its only intermittent, I just live with it. I did ask the question on here some time ago whether it could be a bad boot up on starting and that perhaps a new sat nav disk might cure it but someone suggested I needed to replace the head unit. Robin
2008 Range Rover Sport TDV8
Awaiting rebuild: NGTF
Gone:
Jaguar S-Type V8 4.2 Sport
MGZTT 190 2.5

Post #583847 Fri Jul 12 2019 7:08am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Brit Plumber



Member Since: 05 Jan 2018
Location: Sleaford, Lincolnshire
Posts: 1409

England 2012 Range Rover Sport Supercharged Autobiography Fuji White

The reason the fault won’t clear straight away is that the entertainment system will only shut down after something like 10 minutes. Then it will reset. It sounds like the screen is being shutdown to protect the system. Have you checked for DTCs? 2012MY RRS 5.0 Supercharged Autobiography (Current)
Mods:
TPMS (Complete)
Genuine LR DRLs (Complete)
Remote Boot close from key fob (Complete)
2016 Discovery 4 Mirrors AKA RRS2 (Complete)
2014 L405 Surround Camera retro fit (WIP)
2013 RRS Dual View Screen fit (Complete)
2016 LR4 RSE (Complete)
2014 LR4 Homelink (Complete)
2016 FFRR Electrochromatic Wing Mirror Glass (Complete)

67 plate Focus ST Line (Current)
1942 VEP Ford GPW Jeep (Willys) (Current)

Post #583905 Sat Jul 13 2019 8:21am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Silverstone



Member Since: 04 Sep 2014
Location: Towcester
Posts: 25

United Kingdom 2012 Range Rover Sport Supercharged HSE Baltic Blue

Need to find someone in Northamptonshire or Milton Keynes with a code reader There is no replacement for displacement - W O Bentley

MY2013 5.0 Supercharged HSE L320

Post #583927 Sat Jul 13 2019 2:15pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Silverstone



Member Since: 04 Sep 2014
Location: Towcester
Posts: 25

United Kingdom 2012 Range Rover Sport Supercharged HSE Baltic Blue

Brit Plumber wrote:
The reason the fault won’t clear straight away is that the entertainment system will only shut down after something like 10 minutes. Then it will reset. It sounds like the screen is being shutdown to protect the system. Have you checked for DTCs?


Had the codes read by dealer and nothing showing. Could it be the battery if on start up the drain on power for the starter is causing a 'wobble' (tech term) on the control system for the entertainment system?

So far in the last month its only had this fault four times so its no biggy just a niggle ... unless it gets worse.

Silverstone There is no replacement for displacement - W O Bentley

MY2013 5.0 Supercharged HSE L320

Post #585023 Tue Aug 06 2019 11:59am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Brit Plumber



Member Since: 05 Jan 2018
Location: Sleaford, Lincolnshire
Posts: 1409

England 2012 Range Rover Sport Supercharged Autobiography Fuji White

In your first post you said it went blank when driving rather than on startup so a fading battery wouldn’t have that effect on it.

If there are no DTCs then I would suspect that possibly somethings happening that is designed to occur but not at that time. By that I mean something like a bad on/off button. The system has a simple on/off button and it’s not clever enough to know a spring has failed and the button turns the system off when the car goes over a bump rather than human pressing it. I can’t think of anything on the late L320 that would do that though. 2012MY RRS 5.0 Supercharged Autobiography (Current)
Mods:
TPMS (Complete)
Genuine LR DRLs (Complete)
Remote Boot close from key fob (Complete)
2016 Discovery 4 Mirrors AKA RRS2 (Complete)
2014 L405 Surround Camera retro fit (WIP)
2013 RRS Dual View Screen fit (Complete)
2016 LR4 RSE (Complete)
2014 LR4 Homelink (Complete)
2016 FFRR Electrochromatic Wing Mirror Glass (Complete)

67 plate Focus ST Line (Current)
1942 VEP Ford GPW Jeep (Willys) (Current)

Post #585051 Wed Aug 07 2019 7:57am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Silverstone



Member Since: 04 Sep 2014
Location: Towcester
Posts: 25

United Kingdom 2012 Range Rover Sport Supercharged HSE Baltic Blue

Sorry Brit Plumber - my explanation at the outset was not quite right. The unit fails to start (not even showing the usual 'Range Rover' logo) when I get in to start up. Have yet to check whether it has failed upon entry to the vehicle or after trying to crank the engine. I am now trying to be more observant each time I get in but it hasn't shown the fault since Friday.

The result is that I drive off with no display though - hence the display remain blank whilst I am driving. Sorry for the confusion Smile

Silverstone There is no replacement for displacement - W O Bentley

MY2013 5.0 Supercharged HSE L320

Post #585054 Wed Aug 07 2019 8:23am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
jim4244



Member Since: 16 Feb 2012
Location: No
Posts: 1202

England 2013 Range Rover Sport SDV6 HSE Santorini Black

Silverstone, I have had very good feedback about a small LR specialist garage in Rushden called RM Motors.

I have never used them myself, but a few folk with older Land Rovers / Range Rovers who I have chatted to speak highly of them, especially when it comes to fault finding and car electrics.

Jim

Post #585057 Wed Aug 07 2019 8:51am
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT + 1 Hour

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2005-2019 Futuranet Ltd & Martin Lewis
RRSPORT.CO.UK RSS Feed - All Forums

Switch to Mobile site