RRSPORT.CO.UK

    Forum   Gallery   Shop   Sponsors
Home > General > MY10....gearbox warning on dash!
Post Reply  Down to end
Page 7 of 7 <1234567
 
X4



Member Since: 16 Aug 2010
Location: Aberdeenshire
Posts: 16

Scotland 2010 Range Rover Sport 3.0 TDV6 HSE Santorini Black
Gearbox Fault - Easy Fix

Had the Gearbox Fault message pop up on my 2010 RRS HSE after the car dropped in to neutral of it's own accord ! Called Land Rover Assistance who sent the AA round. The guy knew what it was without even plugging in the diagnostics ! Under the gearbox there is a short linkage with a nylon bush at one end and guess what - it comes out of the factory without any grease on it ! Over time the bush siezes up causing the selector to become stiffer but over a period of time you don't notice it. As a result of the bush seizing up the selector doesn't engage quite as it should and the electronics get confused about which position the selector is in. Anyway removal of the linkage, a few minutes to remove the bush (DON'T HAMMER IT AS IT WILL BREAK) by turning it back and forth with a shifter then slap a little grease on and re-assemble - job done !
This could have been avoided of course by putting some grease on in the factory. Also the linkage is under a cover which has to be removed by the dealers during a normal service so a little grease applied then would solve which according to the AA guy is a common problem.

I believe the problem also applies to the Discovery and or Defender! A MAN IS NOT OLD UNTIL REGRETS TAKE THE PLACE OF DREAMS

2010 HSE, SANTORINI, EBONY PREMIUM LEATHER, ANIGRE, PRIVACY GLASS, STEPS, MUDFLAPS, COLOUR CODED DOOR HANDLES AND VENTS, SIDE PROTECTION, HAWKE TAIL PIPES.

Post #341161 Tue Apr 24 2012 10:37am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
chandelierman



Member Since: 05 Dec 2012
Location: ESSEX ENGLAND
Posts: 6

Just to jump on the ban wagon and add my 2 pence worth........I had a Range Rover,not a Sport but a L322 that developed a gearbox fault......i used to turn off the ignition then it would reset ......this soon turned into warning light = limp home mode.........anyway,I took it to a 4x4 back street garage and he said that there was a short loom in the gearbox but he didn't have the right software to make sure so he advised I took it to main dealer ....I did as he said and that's when the fun started.
First up was they said it was the transfer box so I had it replaced.....still not fixed! So now they say it needs a new rad as it's not cooling down the gearbox and it is over heating.......new rad still not fixed......now they say gearbox sensor ...guess what...changed it and now it's Censored worse than ever!!! I got so Censored ed off that I reported them to the trading standards via email.....I never thought I'd hear anything back but I got a phone call within the hour from them!this in turn lead to a call from the Manager of Siducp Land Rover asking "what can we do to sort this mess out" ..........the upshot was,they kept it for a bout a week and ended up changing every sensor in the gearbox AND the little short loom that the back street garage said it might be.......it worked fine but I lost all faith in it and Land Rover so I sold it .........I had a second car so only used the Range Rover at the weekends......on the day that I sold it I turned the ignition on and nearly every warning light came up on the screen!!! ...I had purchased a Snap On EThos which I used to use to reset the suspension and gearbox but it was only good to do a few things so it had to go back to main dealer.......they dreaded my visits and I knew them all by name........they had an "oh Censored " look on there face when I stormed in! They wiped all the codes and said it was all down to low battery voltage? WTF? So,when the errors show up and you turn the ignition off it does not wipe the code,it just resets it,the fault codes are all stored and have to be wiped clean,they can come back if / when the fault is replicated again................also,if you take your car to a garage to have a fault fixed and it is not fixed you are legally entitled to take it to another garage and have it fixed but the original garage foots the bill ;0)

Post #411059 Sat Jan 25 2014 4:10pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Mahrenholz



Member Since: 16 Feb 2014
Location: UK
Posts: 15

2010 Range Rover Sport TDV8 HSE Santorini Black

Hi guys

We have a 59 plate MY10 TDV8. We bought it 2nd hand from a main dealership (Burnham) in July 2013.

It has a regular problem where on 1st start up in the morning sometimes it will take longer than usual to start up after pressing the start/stop button. When this happens the warning light "Gearbox Fault" comes on the dashboard. This happens about once a week and when the engine is turned off and back on again the fault goes away. It never comes on mid journey.

We have taken the car to the dealership twice now and there are no fault codes stored on the system. They had the car for 3 days last time and said they couldn't find a problem. Since having the car back the problem continues to happen. Any advice on what I can do?

Many thanks

Karl

Post #414347 Sun Feb 16 2014 10:34pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
s1ras



Member Since: 02 Sep 2010
Location: Windsor
Posts: 36

United Kingdom 

Common fault

Post #458889 Sun Apr 12 2015 1:16am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Finndog



Member Since: 30 Nov 2015
Location: Henley on Thames
Posts: 3

2005 Range Rover Sport TDV6 HSE Java Black
Re: MY10....gearbox warning on dash! I had the same thing

RAD wrote:
I've done just under 1K in my MY10 TDV8. On a few occasions a 'transmission fault' or it may be 'gearbox fault' (I'm getting old, forgotten which it is) has come up on the dash.'Sad'

Switched off, re-started and the warning disappeared.'Razz'

There is nothing noticeably wrong with the car, but was wondering if anybody else has experienced the same problem?
yep me to same thing transmission fault popped up on the screen the day I picked up my rrs 2006, got home ok all seamed ok, restarted it next day no problem!

Post #481572 Thu Dec 03 2015 8:31pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 7 of 7 <1234567
All times are GMT

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2005-2017 Futuranet Ltd & Martin Lewis
RRSPORT.CO.UK RSS Feed - All Forums

Switch to Mobile site